Reparere strik

Hjem » Reparere strik

Senest redigeret 25. oktober 2022

Reparere strik

Fortvivl ikke hvis din strikketrøje går i stykker. Det kan tit lade sig at reparere strik med et godt resultat.

Der er rigtig mange måder at reparere strikketøj på. Hvilken måde man vælger, er afhængig af mange ting, bl.a. hvilket resultat man vil opnå, hvor meget tid og tålmodighed man har, men især også af hullets størrelse og lokalisation. 

Her er et par forslag:
  • Ved små huller eller slidte områder uden hul endnu, kan duplicate stitch (maskesting) bruges. Stingene sys ovenpå de eksisterende i samme eller anden farve. Det kan også laves i et mønster, fx. et hjerte.
  • Sy lap over (købt færdig, syet eller strikket)
  • Strikkevæv
  • Visible mending
  • Usynlig reparation (se min video i nedenstående)
  • I kanten på fx. en trøje eller strømpe kan garnet trevles lidt op og således afkortes lidt, tilføjes nyt garn eller man kan sy et stofbånd på. På tæer på strømper kan trevles op og strikkes igen.
  • Stopning på klassisk vis – – – – – – `op, ned, op, ned´ (man kan sige at man væver garnet over hullet)

Ovenstående punkter kan bruges på fx. albuer, hæle, tæer, eller i princippet hvor som helst i strikket tøj.

Nedenstående video er en vejledning i min måde at lave en usynlig reparation.

Reparere strik usynligt

Nogle hovedpunkter fra videon:
  • hvis muligt, brug matchende trådfarve og garnkvalitet og -tykkelse
  • nemmest hvis en række er gået i stykker
  • flere rækker kræver især matchende tråd
  • stormasket strikketøj er mindre tålmodighedsprøvende end småmasket, fx. cashmere (men det kan lade sig gøre!)
  • en lille hæklenål (mindre eller lig med 2) er et godt hjælpemiddel
Fremgangsmåde:
  1. Dan dig et overblik over skaden. Hvor mange rækker er gået? Trådene revet i stykker? Saml så mange masker op som muligt vha. hæklenål i de rækker, som har intakte tråde. Sæt dem på en kort strikkepind, en tyk nål eller et stykke andet garn, så de ikke trevler op igen.
  2. Hvis kun en række er gået, behøver man ikke en fuldstændigt matchende tråd. Man kan som regel trække det sammen så meget at reparationstråden og at den “manglende række” ikke kan ses. 
  3. Selve reparationen: – trevl så meget op af de tråde, som er revet over, at du kan binde en knude med det nye garn (ca. 1,5-2 cm. lang ende).
  4. Sæt den nye tråd på en tyk nål med stump spids. Følg nu mønstret i strikketøjet og lav nye masker med det nye garn. (Jeg synes det er nemmest at starte fra højre og gå mod venstre, samt starte i bunden og bevæge sig opad.) Sæt dem på en kort strikkepind, en tyk nål eller et stykke andet garn, så de ikke trevler op igen. Bind ikke fast til sidst, lad bare enden være.
  5. Fortsæt således med rækkerne en ad gangen, indtil den sidste række, hvor maskerne skal forbindes med det eksisterende strikketøj. 
  6. Tilpas nu maskerne ved at trække i dem, en række ad gangen, indtil de har samme størrelse som de eksisterende. Bind enderne sammen. Fortsæt med næste række på samme måde, indtil alle rækker er færdige.
  7. Afhængig af hvilken slags trådtykkelse og -kvalitet der bruges, kan man hæfte enderne på bagsiden. Med uld kan man tage lidt spyt på fingrene og gnide enderne sammen, så de filtrer sammen. (På garnstudio.com findes instruktionsvideos for hvordan man hæfter ender afhængig af strikmønstret.)

Denne side er under revision og der kommer løbende mere vejledning om hvordan man kan reparere strik, fx. strømper. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top