REKLAME

Brug rabatkoden PA10 og få 10% rabat på dit køb.

Senest redigeret 4. september 2021

Hvis lynlåsen går i stykker, kan det betyde at fx. en fuldt brugbar jakke bliver fuldstændig ubrugelig og det er så ærgerligt.

Mange lynlåsproblemer kan dog løses uden at skifte lynlåsen ud, og endda vha. ting, de fleste allerede har i hjemmet.

Jeg går ret langt for at slippe for at skifte lynlås, det tager lang tid og det koster.

reparere lynlås
lynlåsreservedele

Reparere lynlås (klik på dit problem)

Se også: Reparere tøj, Reparere strik og Reparere dynejakke. Du kan også lære at reparere selv med Reparationsworkshop Basis.

lynlås deler sig

Lynlåsen deler sig

Det sker tit at tænderne i lynlåsen pludselig ikke vil samle sig. Det kan være fordi skyderen er blevet lidt træt af at køre frem og tilbage og derfor begyndt at åbne sig lidt og ikke længere kan samle tænderne.

Skyderen har brug for at trykkes lidt sammen igen med en tang. Man må være forsigtig og ikke trykke for hårdt. Kan gøres ad et par omgange og så prøve skyderen af ved at køre lidt frem og tilbage, så det ikke bliver for stramt. Det er vigtigt at trykke på begge sider på skyderen, hvor tænderne kører.

 

Lynlåsen kører for stramt

Man kan bruge stearin til at smøre tænderne, så skyderen glider nemmere. Nogen mener også at man skal smelte stearinet med en lighter efter det er sat på tænderne. Jeg har kun prøvet at tage stearin på uden at smelte det bagefter og det har virket fint.


Jeg har brugt et fyrfadslys og bare løftet det ud af metallet, så jeg kunne bruge siden på lyset.

Tidligere
Næste

Skyderen er faldet af/tabt

Den kan sættes på igen. Fjern, med tangen, den lille stopklods i toppen, på den side af lynlåsen skyderen plejer at sidde fast på. Afhængig af hvilken type lynlås, er det som regel den side med den lille “boks” i bunden.

Stopklodsen skal på igen, så pas på den, når du tager den af.
Man kan også sy en stopper, ved at kaste flere gange rundt kanten.
De kan også købes som reservedele.

Man kan købe nye skydere, eller gemme gamle fra tøj og tasker, der skal smides ud. Tænk på at det findes forskellige slags lynlås. Tændernes form og størrelse skal matche for at skyderen kan køre.

ZlideOn har en udskiftelig skyder, hvor stopklodsen ikke skal fjernes, for at få skyderen på. Den skal bare åbnes og klikkes på. Jeg har dog ikke selv nogen erfaring med denne.

Boks eller stift i bunden faldet af/tabt

Kan ikke rigtig sættes på igen, men man kan købe reservedele, bl.a. på Amazon. Det bliver dog aldrig lige så stærkt som det originale, som bliver presset på af en maskine sammen med et plasticstykke.

Hvis plasticstykket er slidt op, bliver det endnu sværere (se næste stykke).

reservedele til lynlås
lynlås er i stykker

Plasticstykke i bunden er slidt op

Stiftet er da meget besværligt at få ned i boksen og det er svært at holde lynlåsen lukket, den vil gerne dele sig.

Dette er en meget almindelig skade, men er meget svært at reparere.
Som regel kræver dette problem et skift af hele lynlåsen.

Tænder faldet af/gået i stykker

Hvis det er sket helt i bunden af fx. en bukselynlås eller helt i toppen på en jakke, kan man sy en lille stopper over/under dette område, så man ikke længere bruger det defekte område.

Husk at få skyderen på først, hvis det er en ikke-delbar lynlås. På billedet en bukselynlås, hvor jeg trykkede tænderne under den “nye” stopper sammen bagefter, så det hele ser samlet ud. Men det er ikke nødvendigt for at lynlåsen skal fungere. 
Tænk også på at sørge for at få det korrekte antal tænder over og under den “nye” stopper, så skyderen ikke samler skævt (kun aktuelt ved en ikke delbar lynlås, som på billedet).

Som regel kræver dette problem dog et skift af hele lynlåsen.

Du kan finde flere gode tips til hvordan du reparerer din lynlås på https://www.youtube.com/user/UCANZippers.

Håber du blev hjulpet af ovenstående og spørg endelig hvis du har nogle spørgsmål.

Venlig hilsen,
Jessica

REKLAME

12 kommentarer til “Reparere lynlås”

 1. Hej Jessica
  Mange tak for Lynlås-instruktionerne (defekt lås i våddragt)
  Mvh Nevs Holm

  1. Hej!

   Det var da så lidt. 🙂
   Håber du fik den til at virke igen.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 2. Hanne Vestergaard

  Hej Jessica.
  Min mand har et par cowboybukser, hvor lynlåsen glider ned. Jeg har haft den repareret med en nøglering, til at sætte om knappen, men da han er blevet “lidt” korpulent, synes han det er svært at få den om knappen, og jeg tror desværre ikke det er nemmere med et stykke elastik. Har du et alternativt godt råd, så jeg ikke skal sætte ny lynlås i.
  PS. Jeg har desværre ikke symaskine fingre.
  Med venlig hilsen
  Hanne Vestergaard

  1. Hej Hanne!

   Nøgleringen om knappen ville også være min løsning…

   Umiddelbart lyder til at han har brug for en skyder med en stop i. Der sidder en lillebitte tap på den side ind mod lynlåsen, som når man vipper skyderen ned, går ind og sætter sig mellem tænderne og låser skyderen, så den ikke falder ned. Tror kun de findes på metallynlåse. Jeg har prøvet at finde ud af om Zlideon har sådan en variant, men synes ikke at det fremgår af deres vareoversigt. Jeg har ikke selv prøvet Zlideon, men det gode ved den, er at den har en skyder man bare klikker på lynlåsen.

   Det andet alternativ er at skyderen er ved at være lidt træt og har brug for et tryk med en tang, for at se om den holder sig oppe bedre. Men jeg er ikke sikker på at det ville hjælpe. Der findes en vejledning til det på min side om reparation af lynlås.

   Måske også bruge gravidtrikket, som min mor lærte mig, med at bruge en elastik igennem knaphullet og rundt om knappen for at skabe lidt mere rum i taljen. Det ville nok desværre presse lynlåsen endnu mere.

   Jeg er ked af at jeg ikke kan hjælpe dig mere. Jeg er meget taknemmelig for at du skrev en kommentar og hvis du finder en løsning der virker, må du meget gerne skrive den her, så kan andre forhåbentlig også få gavn af det.

   Fortsat god sommer!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 3. Hvor ville jeg ønske, at jeg havde set din side, før jeg begyndte at pille lynlåsen af min skijakke. Det tager timer at pille alle de sømme op, og så skal jeg til at finde ud af at sy den i igen, men nu er den jo allerede pillet delvis af, så jeg må bare fortsætte. Jeg kan nemlig ikke længere huske, hvad der egentlig var i vejen, så jeg kan ikke bare sy den halve lynlås på igen og reparere den, men næste gang, så læser jeg din side igen først.

  1. Hej Susanne!

   Jeg føler med dig…det tager laaaang tid at pille en lynlås af, især på en jakke med foer.
   Men jeg er glad for at du har fundet min side, så du forhåbentlig kan gøre brug af den næste gang.

   Pøj pøj!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 4. Hej Jessica
  Fin brugervrnlig instruktion til lynlås reperation …. jeg sksl skifte “boks” og “stift” på en vinterjakke… kender du en online shop i DK el. EU hvor sådan sælges og ordrehåndtering/forsendelse er hurtig?
  Mvh Stig

  1. Hej, Stig!

   Mange tak.
   Jeg købte mine på Amazon UK.
   Jeg kan skrive til dig på din mailadresse, så kan vi se om du kan bruge nogle af de jeg har. Jeg har et par størrelser og farver, og kommer aldrig at få brugt dem alle selv.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 5. Hej,

  Tak for gode lynlås råd. Har tabt den øverste glider på min frakke. Der er en plastikstopper øverst oppe som jeg må klippe af.

  Mit spørgsmål er: hvordan finder jeg ud af hvor stor glideren så jeg køber den rigtige størrelse?

  Mvh
  Jørgen

  1. Hej, Jørgen!

   Jeg plejer at kigge derhjemme for at se om jeg har en, der matcher, ved at sammenligne lynlåstænderne – metal eller plastik, og herefter størrelsen, især bredden. Nogle gange sidder der to skydere i ting, hvor der ikke er grund til at være to. Tasker kan også have en lynlås, der er stor nok til at matche en frakke.

   Man kan købe løse skydere, men hos min forhandler, Villy Jensen, skal man købe rigtig mange, samt er det kun til smalle lynlås på 4-6 mm.
   ZlideOn, sælger løse skydere, som bare skal klikkes på. Jeg har ikke selv prøvet disse. I så fald, behøver du ikke at tage plastic stopperen af i toppen.
   Men hvis du finder en derhjemme, så er du nødt til at tage plastic stopperen af. Da plejer jeg at lave en bunke kastesting hvor den har siddet, så du danner en ny “stopper” med sytråd.

   Hvis du ikke finder en skyder, så skriv til mig på kontakt@sysl.dk, så kan jeg se om jeg har en brugt hos mig, der matcher. Jeg gemmer skydere fra diverse tøj, puder og tasker m.m., som er udtjente på andre måder.

   Skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål, og pøj pøj med lynlåsen.

   God weekend!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen