Reparere lynlås

Hjem » Reparere lynlås

Senest redigeret 1. marts 2023

Hvis lynlåsen går i stykker, kan det betyde at fx. en fuldt brugbar jakke bliver fuldstændig ubrugelig og det er så ærgerligt.

Mange lynlåsproblemer kan dog løses uden at skifte lynlåsen ud, og endda vha. ting, de fleste allerede har i hjemmet.

Jeg går ret langt for at slippe for at skifte lynlås, det tager lang tid og det koster.
Hvis du alligevel får brug for en ny lynlås, kan du finde det her.

reparere lynlås
Her er de værktøjer du kan bruge til at klare nedenstående problemer.
lynlåsreservedele
Lynlåsens dele, udover skyder, bånd og selve lynlåstænderne.

Reparere lynlås (klik på dit problem)

Se også: Reparere tøj, Reparere strik og Reparere dynejakke. Du kan også lære at reparere selv med Reparationsworkshop Basis.

Previous slide
Next slide

Lynlåsen deler sig

Det sker tit at tænderne i lynlåsen pludselig ikke vil samle sig. Det kan være fordi skyderen er blevet lidt træt af at køre frem og tilbage og derfor begyndt at åbne sig lidt og ikke længere kan samle tænderne.

Skyderen har brug for at trykkes lidt sammen igen med en tang. Man må være forsigtig og ikke trykke for hårdt. Kan gøres ad et par omgange og så prøve skyderen af ved at køre lidt frem og tilbage, så det ikke bliver for stramt. Det er vigtigt at trykke på begge sider på skyderen, hvor tænderne kører.

 

Lynlåsen kører for stramt

Man kan bruge stearin til at smøre tænderne, så skyderen glider nemmere. Nogen mener også at man skal smelte stearinet med en lighter efter det er sat på tænderne. Jeg har kun prøvet at tage stearin på uden at smelte det bagefter og det har virket fint.

Jeg har brugt et fyrfadslys og bare løftet det ud af metallet, så jeg kunne bruge siden på lyset.

lynlås
Previous slide
Next slide

Skyderen er faldet af/gået i stykker/hoppet af den ene side

Den kan sættes på igen. Fjern, med tangen, den lille stopper i toppen eller i bunden.
Er det en delbar lynlås, er det i toppen, på den side af lynlåsen skyderen plejer at sidde fast på, som regel den side med den lille “boks” i bunden.
Hvis det er en ikke-delbar lynlås, som fx. et par bukser, kan du tage enten stopperen i bunden eller i toppen.

Det er ikke altid man kan komme til stopperen, fx. på jeans, i bunden af lynlåsen, er det svært. Man kan også klippe mellem to tænder, så langt ned man kan komme på buksen eller så langt op man kan komme på jakken (se `tænder faldet af/gået i stykker´). Forskellen er, at her gør du bevidst en skade på lynlåsen for at kunne køre skyderen på igen.
At klippe mellem tænderne, er den nemmeste og hurtigste måde. Du skal bare huske at du ikke kan bruge den del under (buksen) eller over (jakken) det niveau på lynlåsen, som du har klippet i.

Stopperen skal på igen, så pas på den, når du tager den af.
Man kan også sy en stopper, ved at kaste flere gange rundt lynlåstænderne.
Stopperen kan også købes som løs reservedel, bl.a. i min webshop.

Man kan også købe nye skydere min webshop, eller gemme gamle fra tøj og tasker, der skal smides ud. Tænk på at det findes forskellige slags lynlås. Tændernes form og størrelse skal matche for at skyderen kan køre.
Du kan bruge min lynlåsoversigt nederst på siden, for at hjælpe dig med at finde den rigtige skyder.

ZlideOn har en udskiftelig skyder, hvor stopklodsen ikke skal fjernes, for at få skyderen på. Den skal bare åbnes og klikkes på. Jeg har dog ikke selv nogen erfaring med denne og har konstateret at den er for dyr for at tage hjem i min webshop.  

Tænder er faldet af/gået i stykker

Hvis det er sket helt i bunden af fx. en bukselynlås eller helt i toppen på en jakke, kan man sy en lille stopper over/under dette område, så man ikke længere bruger det defekte område.

Husk at få skyderen på først, hvis det er en ikke-delbar lynlås. På billedet en bukselynlås, hvor jeg trykkede tænderne under den “nye” stopper sammen bagefter, så det hele ser samlet ud. Men det er ikke nødvendigt for at lynlåsen skal fungere. 
Tænk også på at sørge for at få det korrekte antal tænder over og under den “nye” stopper, så skyderen ikke samler skævt (kun aktuelt ved en ikke-delbar lynlås, som på billedet).

Det kan dog kræve et skift af hele lynlåsen.

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Lynlåsspiral har løsnet sig

1.-3. Sømmen er gået op på et stykke og da løsner sig spiralen sig fra båndet. Du kan se hvor på markeringen på billede 2. 
Jeg har fjernet stopperen for at kunne komme til at sy der.

4.  Inde i spiralen ligger en snor. Den skal ligge ude i kanten af spiralen, da tænderne (dvs. den midterste del af spiralen) skal kunne samle sig med den anden side af lynlåsspiralen. Du kan med fordel sy i den snor.

5. Lynlåsskyderen skal kunne glide frit på ret- og vrangside, hvorfor jeg plejer at lægge min startknude mellem båndet og spiralen. Derfor er det også vigtigt at tråden ligger tæt mod selve spiralen, når du har syet.
Jeg har syet med sort sytråd, for at det skal kunne ses på billederne. Normalt ville jeg have syet med en matchende tråd.
Jeg bruger altid dobbelt sytråd for bedre styrke.

6.-7. Så syr jeg bagsting, et sting for hver “spiral”. Husk at starte lidt før og sy til lidt efter, hvor sømmen er gået, for at det skal holde bedre. 
Afslut med en knude, som også ligger mellem spiral og bånd.

8. Sådan ser det ud fra retsiden.  
Jeg har sat stopperen på igen.

9. Og sådan ser det ud på vrangen.
Sømmen ligger så tæt på kanten af båndet det går, for at skyderen ikke skal køre i sømmen og gnave tråden af.

Plasticstykke i bunden er slidt op

Stiftet er da meget besværligt at få ned i boksen og det er svært at holde lynlåsen lukket, den vil gerne dele sig.

Dette er en meget almindelig skade, men er meget svært at reparere.
Som regel kræver dette problem et skift af hele lynlåsen.

lynlås er i stykker
reservedele til lynlås

Boks eller stift i bunden er faldet af/tabt

Kan ikke rigtig sættes på igen, men man kan købe reservedele, bl.a. på Amazon. Det bliver dog aldrig lige så stærkt som det originale, som bliver presset på af en maskine sammen med et plasticstykke.

Hvis plasticstykket er slidt op, bliver det endnu sværere (se forrige stykke).

Lynlåsoversigt

Hvis din lynlås går i stykker, er det nemmere at reparere den, hvis du kender lidt til dens opbygning. Skal du fx. finde en ny skyder i gemmerne, der matcher den lynlås der er gået i stykker, er det rart at vide hvad du skal lede efter.

Lynlåse findes med forskellige:

 • bredde
 • længde
 • farve
 • materiale (metal eller plastik)
 • type (spiral, metal- eller plastictænder (Vislon))
 • funktioner (delbar, ikke delbar, m.m.)
 • skydere

Når du skal finde en “ny” skyder, skal du derfor overveje følgende på den lynlås du sidder med:

 1. hvilken type lynlås og tand (spiral…?)
 2. bredden
 3. dens funktion (delbar…?)
 4. hvilken vej kører den
 5. evt. farve (ikke vigtigt for funktionen)

Der er en nærmere beskrivelse under hvert billede og efter billedafsnittet kan du finde links og klikke dig videre til YKK:s hjemmeside, som har en dybere oversigt tilgængelig.

Jeg kommer ikke ind på forskellige brands, men hvis jeg selv skulle vælge brand, vil jeg altid vælge YKK, da det er min erfaring at de holder længst. (Jeg er ikke sponsoreret.)

Du kan finde flere gode tips til hvordan du reparerer din lynlås på https://www.youtube.com/user/UCANZippers.

Håber du blev hjulpet af ovenstående og spørg endelig hvis du har nogle spørgsmål.

Venlig hilsen,
Jessica
SySL redesign

REKLAME

20 kommentarer til “Reparere lynlås”

 1. Hej Jessica
  Mange tak for Lynlås-instruktionerne (defekt lås i våddragt)
  Mvh Nevs Holm

  1. Hej!

   Det var da så lidt. 🙂
   Håber du fik den til at virke igen.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 2. Hanne Vestergaard

  Hej Jessica.
  Min mand har et par cowboybukser, hvor lynlåsen glider ned. Jeg har haft den repareret med en nøglering, til at sætte om knappen, men da han er blevet “lidt” korpulent, synes han det er svært at få den om knappen, og jeg tror desværre ikke det er nemmere med et stykke elastik. Har du et alternativt godt råd, så jeg ikke skal sætte ny lynlås i.
  PS. Jeg har desværre ikke symaskine fingre.
  Med venlig hilsen
  Hanne Vestergaard

  1. Hej Hanne!

   Nøgleringen om knappen ville også være min løsning…

   Umiddelbart lyder til at han har brug for en skyder med en stop i. Der sidder en lillebitte tap på den side ind mod lynlåsen, som når man vipper skyderen ned, går ind og sætter sig mellem tænderne og låser skyderen, så den ikke falder ned. Tror kun de findes på metallynlåse. Jeg har prøvet at finde ud af om Zlideon har sådan en variant, men synes ikke at det fremgår af deres vareoversigt. Jeg har ikke selv prøvet Zlideon, men det gode ved den, er at den har en skyder man bare klikker på lynlåsen.

   Det andet alternativ er at skyderen er ved at være lidt træt og har brug for et tryk med en tang, for at se om den holder sig oppe bedre. Men jeg er ikke sikker på at det ville hjælpe. Der findes en vejledning til det på min side om reparation af lynlås.

   Måske også bruge gravidtrikket, som min mor lærte mig, med at bruge en elastik igennem knaphullet og rundt om knappen for at skabe lidt mere rum i taljen. Det ville nok desværre presse lynlåsen endnu mere.

   Jeg er ked af at jeg ikke kan hjælpe dig mere. Jeg er meget taknemmelig for at du skrev en kommentar og hvis du finder en løsning der virker, må du meget gerne skrive den her, så kan andre forhåbentlig også få gavn af det.

   Fortsat god sommer!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 3. Hvor ville jeg ønske, at jeg havde set din side, før jeg begyndte at pille lynlåsen af min skijakke. Det tager timer at pille alle de sømme op, og så skal jeg til at finde ud af at sy den i igen, men nu er den jo allerede pillet delvis af, så jeg må bare fortsætte. Jeg kan nemlig ikke længere huske, hvad der egentlig var i vejen, så jeg kan ikke bare sy den halve lynlås på igen og reparere den, men næste gang, så læser jeg din side igen først.

  1. Hej Susanne!

   Jeg føler med dig…det tager laaaang tid at pille en lynlås af, især på en jakke med foer.
   Men jeg er glad for at du har fundet min side, så du forhåbentlig kan gøre brug af den næste gang.

   Pøj pøj!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 4. Hej Jessica
  Fin brugervrnlig instruktion til lynlås reperation …. jeg sksl skifte “boks” og “stift” på en vinterjakke… kender du en online shop i DK el. EU hvor sådan sælges og ordrehåndtering/forsendelse er hurtig?
  Mvh Stig

  1. Hej, Stig!

   Mange tak.
   Jeg købte mine på Amazon UK.
   Jeg kan skrive til dig på din mailadresse, så kan vi se om du kan bruge nogle af de jeg har. Jeg har et par størrelser og farver, og kommer aldrig at få brugt dem alle selv.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

   1. Hejsa.
    Jeg har samme problem på en trøje 🙄
    Stiften er væk, plastikken sidder der endnu.
    Håber det kan repareres.
    Men kan ikke finde ud af hvor jeg kan købe det?🙄☺️

    1. SySL redesign, Jessica

     Hej, Isabella

     Tak for dit spørgsmål.

     Den er lidt svær at reparere, og det kan nogle gange lade sig gøre. Jeg skriver en mail til dig, med længere forklaring og billede.

     Venlig hilsen,
     Jessica
     SySL redesign

 5. Hej,

  Tak for gode lynlås råd. Har tabt den øverste glider på min frakke. Der er en plastikstopper øverst oppe som jeg må klippe af.

  Mit spørgsmål er: hvordan finder jeg ud af hvor stor glideren så jeg køber den rigtige størrelse?

  Mvh
  Jørgen

  1. Hej, Jørgen!

   Jeg plejer at kigge derhjemme for at se om jeg har en, der matcher, ved at sammenligne lynlåstænderne – metal eller plastik, og herefter størrelsen, især bredden. Nogle gange sidder der to skydere i ting, hvor der ikke er grund til at være to. Tasker kan også have en lynlås, der er stor nok til at matche en frakke.

   Man kan købe løse skydere, men hos min forhandler, Villy Jensen, skal man købe rigtig mange, samt er det kun til smalle lynlås på 4-6 mm.
   ZlideOn, sælger løse skydere, som bare skal klikkes på. Jeg har ikke selv prøvet disse. I så fald, behøver du ikke at tage plastic stopperen af i toppen.
   Men hvis du finder en derhjemme, så er du nødt til at tage plastic stopperen af. Da plejer jeg at lave en bunke kastesting hvor den har siddet, så du danner en ny “stopper” med sytråd.

   Hvis du ikke finder en skyder, så skriv til mig på kontakt@sysl.dk, så kan jeg se om jeg har en brugt hos mig, der matcher. Jeg gemmer skydere fra diverse tøj, puder og tasker m.m., som er udtjente på andre måder.

   Skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål, og pøj pøj med lynlåsen.

   God weekend!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 6. Hej Jessica,

  Jeg kan se du har meget viden om rep af lynlåse. Jeg er i den uheldige situation at stiften på min lynlås er faldet af. Det er en lynlås med to lynlåse. Det er i skinnende guld look. Kan jeg købe en stift og ‘mase’ på? Vh Malene

  1. SySL redesign, Jessica

   Hej Malene,

   Tak for dine søde ord!
   Har du mulighed for at sende mig et billede af det på kontakt@sysl.dk, så kan jeg bedre se hvad vi kan finde på af løsning?

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 7. Hvor er det fedt!
  Jeg har købt et telt, brugt. Og fandt ud af at lynlåsen ikke virker. Vandtæt med åbning bra begge ender…
  Heldigvis er det søndag, butikker og skrædder er lukket – så istedet fandt jeg din side med tips og gode råd.
  Nu virker alt som det skal – gratis! Og ikke mindst, uden at måtte udsætte turen eller ud i desperst ‘låne-telt-jagt’ blandt venner.
  Fedt!
  Og tusind tak!

  Mvh Simon

  1. SySL redesign, Jessica

   Hej, Simon

   Så fedt at høre at det kunne hjælpe dig. Det glæder mig rigtig meget.

   Rigtig god tur!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 8. Yes! Var på nippet til at kassere min hundedyre Fjällräven jakke, men den fik et klem på lynlåsen, og nu er den god igen. Genialt. Tusind tak for tippet

  1. SySL redesign, Jessica

   Hej, Jens

   Hvor er det bare fedt! Det gør mig simpelthen så glad at høre.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top