Stopning er her en rigtig god metode. Den er hurtig og nem hvis du er nybegynder.
Stopning er egentlig at væve. Først syr du alle trådene den ene vej, skaber `trenden´, som du væver i – op/ned/op ned, når du syr i den anden retning, 90 grader drejet ift. de første tråde. Det er ligegyldigt hvilken vej du starter med.
Stopningen kan laves på den klassiske måde, i selve stoffet, dvs. det bliver inkorporeret i stoffet, og gør det til ét.
Du kan også lave stopningen ovenpå stoffet, det er stadig en vævning, som den klassiske måde, men det bliver mere som en lap ovenpå, som sidder fast hele vejen rundt i selve stoffet (se min video i nedenstående).
Man kan bruge en strikkevæv til at lave “lappen”, men jeg synes det er nemmere og hurtigere at lave det på den klassiske måde.
Med “lapteknikken” kan du lave en firkant, enten med én farve tråd, eller med flere farver og skabe et mønster. Husk dog at jo flere farver du bruger, jo flere ender at hæfte. Jo flere ender at hæfte, jo længere tid tager reparationen og des tykkere og stivere bliver området du reparerer.
Du kan også lave den i en anden form end en firkant. Jeg kommer tit til at lave et hjerte, men man kan også fx. lave en trekant, eller en anden geometrisk figur.
Det er vigtigt at lave stopningen lidt udenfor hullet i alle retninger for at den skal holde så længe som muligt.
Hvis du laver reparationen i en anden farve tråd, kan du kalde det visible mending. Visible mending er énhver reparation, du bestemmer dig for skal være synlig. Du kan læse mere om visible mending her.
Jeg guider dig igennem de forskellige muligheder i billedserien nedenfor (indtil videre er der stopning med lap, men mere er på vej):
Hvis du er interesseret i en bog, der dækker stopning, kan jeg anbefale Visible mending – reparér, forny og genbrug dit yndlingstøj.