Reparere strømpebukser

Hjem » Reparere strømpebukser

Sidst redigeret d. 13. september 2024.

Der er mange måder at reparere strømpebukser på. 

Her får du præsenteret flere muligheder, primært ud fra hvor reparationen sidder på strømpebukserne.
For hver metode nævnes fordele og ulemper, og der vil være en billede- eller videovejledning, så du selv kan komme igang.

Der bliver bygget på løbende.

Håber meget du kan bruge det.

Venlig hilsen,
Jessica
SySL redesign

Hul ude på stoffet

LADDER STITCH

Uanset hvad, vil jeg altid anbefale at kunne ladder stitch/stigesøm/madrassting/intradermal stitch. Alle navnene er den samme søm, den har bare fået mange navne, netop fordi den kan bruges så mange steder. Så hvis du kun skal lære én søm, så er det denne.

Den kan bruges til flere forskellige slags reparationer, ikke kun til strømpebukser. Det eneste sted jeg egentlig ikke anbefaler den til – er til tæerne på strømpebukser. Dette fordi den laver en lille forhøjning på vrangsiden, som kan genere på tæerne. Men hvis du ikke kan mærke den, så kan den altså også bruges på tæerne.

Du kan læse mere om ladder stitch i sømbiblioteket.

Afspil video

Her ses ladder stitch ude på stoffet på et par strømpebukser. Først syet med kontrastfarvet tråd og til sidst med matchende tråd. Se hvor usynligt det bliver!

Her er flere eksempler – før og efter reparation med ladder stitch:

strømpebukser
strømpebukser

MASKESTING

Maskesting, evt. plukke masker op – kommer senere…

Du kan læse lidt om det under `Hul på fod´.

STOPNING

Stopning – kommer mere senere…men indtil videre kan du læse mere om det under hul på fod.

Hul på fod (se også hul på tæer)

Ét hul på foden:

Når hullet ligger på, og især, under foden, er det rart hvis man kan lave reparationen flad, så den ikke kan mærkes. 

Stopning er her en rigtig god metode. Den er hurtig og nem hvis du er nybegynder.

Stopning er egentlig at væve. Først syr du alle trådene den ene vej, skaber `trenden´, som du væver i – op/ned/op ned, når du syr i den anden retning, 90 grader drejet ift. de første tråde. Det er ligegyldigt hvilken vej du starter med.

Stopningen kan laves på den klassiske måde, i selve stoffet, dvs. det bliver inkorporeret i stoffet, og gør det til ét. 

Du kan også lave stopningen ovenpå stoffet, det er stadig en vævning, som den klassiske måde, men det bliver mere som en lap ovenpå, som sidder fast hele vejen rundt i selve stoffet (se min video i nedenstående).
Man kan bruge en strikkevæv til at lave “lappen”, men jeg synes det er nemmere og hurtigere at lave det på den klassiske måde.

Med “lapteknikken” kan du lave en firkant, enten med én farve tråd, eller med flere farver og skabe et mønster. Husk dog at jo flere farver du bruger, jo flere ender at hæfte. Jo flere ender at hæfte, jo længere tid tager reparationen og des tykkere og stivere bliver området du reparerer.
Du kan også lave den i en anden form end en firkant. Jeg kommer tit til at lave et hjerte, men man kan også fx. lave en trekant, eller en anden geometrisk figur.

Det er vigtigt at lave stopningen lidt udenfor hullet i alle retninger for at den skal holde så længe som muligt.

Hvis du laver reparationen i en anden farve tråd, kan du kalde det visible mending. Visible mending er énhver reparation, du bestemmer dig for skal være synlig. Du kan læse mere om visible mending her.

Jeg guider dig igennem de forskellige muligheder i billedserien nedenfor (indtil videre er der stopning med lap, men mere er på vej):
Hvis du er interesseret i en bog, der dækker stopning, kan jeg anbefale Visible mending – reparér, forny og genbrug dit yndlingstøj.

Stopning med lap

Afspil video

Man kan selvfølgelig også bruge maskesting. Det bliver også en flad reparation. Men maskerne i strømpebukser er så små, at det kræver en masse tålmodighed og således også tid. Og spørgsmålet er om det er den tid værd, med tanke på hvor kort levetid strømpebukser har samt at børnene hurtigt vokser ud af dem.
Desuden kræver det som regel en del tråd og det medfører mange ender, som skal hæftes, hvorfor det kan tage tid, men også blive tykt og stivt.

Jeg har prøvet det flere gange, men ikke på større områder på strømpebukser, men på tykke strømper eller strikketrøjer, som kommer til at holde i lang tid.
Hvis det kun er et par masker i en række, så kan det sagtens blive en fin, usynlig, reparation. Se også under `Hul ude på stoffet´.

strikketilbehør

Flere hul på foden:

Efter et hul på foden, kommer der tit flere…

Man kan selvfølgelig reparere hullerne et og et med de andre metoder, som bliver nævnt på denne side. Det gør jeg også nogle gange, men hvis jeg kan se at området omkring også er ved at være tyndslidt, så bruger jeg denne metode – jeg klipper simpelthen bare foden af og problemet er løst. Næsten. Du kan sagtens bruge dem som leggings, i et vist stykke tid, men kanten kommer hurtigt til at flosse. Jeg bruger min overlocker, da den har en funktion, hvor den kan sy kanten og samtidigt trække den ud, så den bølger. Men man kan også bare lukke kanten på en symaskine med fx. en kantsøm eller zigzag søm. Man kan også håndsy kanten med fx. tungesting, på engelsk blanket stitch.

I nedenstående video, som jeg har lavet, viser jeg dig hvordan jeg reparerer strømpebukserne med min overlocker (med engelsk tekst):

Hul på tæer (se også hul på fod)

  • Tungesting. Kan trækkes ret fladt. Sys fra retsiden. Se billedkarrusel i nedenstående samt mere uddybende i sømbiblioteket.
  • Kastesting. Nemt og hurtigt. Sys fra retsiden. Forhøjning kommer på retsiden, så generer den ikke. Bliver dog noget synlig.

Jeg vil ikke anbefale stopning, da den kan blive lidt tyk og stiv.

(Husk også at det kan være lange negle, der skaber hullerne på tæerne. Børns negle vokser så hurtigt. Så en nem måde at slippe for at reparere strømpebukserne, kan være så simpelt som at holde tåneglene trimmede.)

Tungesting, på engelsk blanket stitch

Ikke kan repareres mere...

Når strømpebukserne ikke kan repareres mere, kan man gemme dem til senere brug/upcycling, når fx. børnenes bukser er blevet for korte og skal forlænges eller kan man lave en lille julenisse.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top