Jeg hader huller i tøj og vil straks sætte mig ned og få dem fjernet.
Det bedste/nemmeste hul, er når sømmen går op og det “bare” er at sætte i symaskinen og sy. Det går hurtigt…og alligevel når det hullede tøj at samle sig i bunker.

Men når det er sagt, så er det en billig og hurtig måde at bevare det tøj man allerede har og forhåbentlig er glad for. Hvis du ikke ejer en symaskine eller kan betjene en, så fortvivl ej, du kan klare dig rigtig langt med nål og tråd. Mange gange er det at sy i hånden det bedste og eneste alternativ ved reparationer af tøj.

Og er dit hullede tøj nået så langt at du må opgive og sige at det ikke kan repareres mere, så kan det stadig bruges til andre ting i hjemmet. Jeg bruger noget af vores tøj til at lave nyt tøj til børnene, som reservedele til andet hullet tøj, men det kan fx. også bruges som klud til at vaske vinduer med. Og der er mange flere eksempler, som vi kommer til at se mere af i min blog fremover.

Håber at du kan bruge min lille lappe-huller-i-tøj-guide til noget og at mine billeder er til at se hvad jeg mener. Skriv gerne til mig om du har nogle spørgsmål. Pøj pøj!

Venlig hilsen,
Jessica

Hul ude på stoffet

Det kan være udfordrende at sy huller, der er kommet ude på stoffet, afhængigt af hvor hullet sidder, hvor stort det er og i hvilket slags stof.
Generelt bruger jeg nu kun ´mattress stitch´, da det kan samle hullet i stort set usynligt. Et sting jeg brugte som kirurg og tænkte, at det må jeg prøve på stof. Men det fandtes allerede, især når man syr strikketøj sammen. Indenfor kirurgi kaldes det ´intradermal´ eller ´subcuticular suture´, fordi den kan bruges lige under det øverste hudlag. Og denne sutur samler huden så flot og bruges bl.a. indenfor plastikkirurgi og især på børn.

Mattress stitch (de stiplede linier svarer til ét sting på bagsiden).


Det er vigtigt at i det niveau du kommer op med nålen, skal du ned på den anden side af hullet i samme niveau (se billedet). Når du trækker i tråden, efter at du har syet et stykke, trækker siderne på hullet sig sammen, der hvor de tidligere hørt sammen og ikke forskudt af hinanden. Jeg bruger altid dobbelt tråd.
Ulempen på stof (ikke i hud) er at det på vrangen kan blive en lille forhøjning, som kan genere. Så det er godt hvis hullet er nogenlunde ensartet, lige, så man kan sy tæt på kanterne, og da dannes kun en mindre forhøjning.
Det er især godt hvis man kan bruge samme “rille” i stoffet langs hele hullet, så bliver det endda mere usynligt.
Teknikken virker super på strømpebukser. Men hvis det ikke lykkes og du tænker at strømperne må smides ud, så kan de bruges til andre ting, fx. julepynt – genert julenisse.

Se hvor usynlig sømmen bliver.

Man kan også bruge kastesting. Samlingen er sværere at få usynliggjort og forhøjningen kommer på den side du syr på/kigger på. For mig er det som regel retsiden, så jeg kan se hvor jeg syr og hvordan samlingen bliver.

Vlieseline, som er et strygestof med klæb på den ene side, kan også bruges. Det stryges på på vrangsiden. Men det bliver efterhånden trukket i stykker, hvis det bruges på elastisk stof. Det tåler heller ikke alt for mange gange vask. Dvs. det kan godt bruges, men holder ikke i så lang tid. Der er dog kommet en version der hedder stretch vlieseline, men har aldrig selv brugt dette.
Vlieseline er især godt til at lappe huller i fast stof, for at holde sammen på hullet, mens man syr det sammen.

Hul på ærmer og ben

Hvis der kommer huller på ærmer eller ben, afhængigt af hvor selvfølgelig, kan:

 • ærmer/ben fjernes helt eller delvist. Langærmet kan blive til kortærmet eller uden ærme/top og lange ben kan blive til shorts.
 • sys (se under ´hul ude på stoffet´)
 • påsættes en lap/applikation (se under ´hul på knæ´)

Jeansstof kan bare klippes af og efterlades med en rå kant, der frynser.

Klippe ærmer/ben delvist af:
Lav et ombuk mod vrangen på et par cm. Pres med strygejern. Sy fx. med tvillingnål på symaskinen, for at holde ombukket på plads.
På et fast stykke stof, kan man sy i hånden, med risting eller stikkesting. Da kan man formentlig også bruge strygebånd eller tekstillim. Jeg har ikke selv prøvet dette alternativ, men i teorien burde det virke. I elastisk stof kan man bruge det krydsede sting jeg har brugt på ´hul på knæ´.

Risting (de stiplede linier er ét sting, men på bagsiden).

Klippe ærmer helt af:
Hvis du bliver nødt til at klippe ærmerne helt af, så du får en top, plejer jeg at bruge ærmestoffet til at lave et kantbånd og sy på. Hvis du ikke ved hvordan, er det nok nemmest at finde en video på YouTube, der kan guide dig.
Man kan også klippe ærmerne helt af og sætte nye ærmer på af et andet stof, man har liggende.

Langærmet H&M trøje med huller på ærmerne, blev til en undertrøje.
Den afklippede kant har fået et kantbånd.

Hul på knæ

Børnene er rigtigt gode til at få huller på knæene og her er flere alternativer:

 • Man kan påsætte en færdig applikation/købt patch eller lave en selv. De kan sys, limes eller stryges på. Tekstillim skulle eftersigende også kunne holde efter vask. De strygbare patches ved jeg slet ikke hvor godt de holder.
 • Afhængig af størrelsen, kan det være at hullet kan sys (se videre under ´hul ude på stoffet´)
 • På jeans behøver man slet ikke gøre noget
 • Bukserne kan klippes af til shorts (se under ´hul på ærmer og ben´)

Bukseben på børnetøj er som regel for trange for at få ind i symaskinen og må sys i hånden. Mange bukser er idag også stretchy og at sy med ligesting kan gøre at det ikke holder, dvs. spildt arbejde. Når jeg skulle lappe min datters bukser med stretch i, fandt jeg kun en slags sting på nettet, som kunne stretches (se billede).

Krydset, elastisk sting. Den stiplede linie er ét sting på bagsiden.

Først satte jeg et stykke elastisk stof på bagsiden og gjorde som under ´hul på jeans, fx. i skridtet´ for at samle hullet. Bagefter klippede jeg et hjerte ud i et stykke elastisk stof og syede med ovenstående elastiske sting, for at gemme reparationen.

Hul på jeans, fx. i skridtet

Omend det lige nu er meget moderne med hul i jeans, så er skridtet måske ikke det fedeste sted at beholde hullerne.

 • Klip en jeanslap fra et par gamle aflagte/hullede jeans (i nogenlunde samme farve for det mest usynlige resultat). Den skal være noget større end selve hullet. Elastisk stof i buksen skal helst have en elastisk lap.
 • Rens kanterne for tråde med en saks
 • Læg lappen på vrangsiden af hullet og match gerne trådretningen på lap og buks
 • Brug knappenål for at hæfte lappen fast og prøv at få trukket hullet så meget sammen du kan
 • Sæt i symaskinen og sy med ligesting frem og tilbage over hullet, fra retsiden. Begynd lidt før hullet og stop lidt efter. Ved elastisk stof kan sicksack sting bruges istedet.

Hul i strik

Jeg er ikke så vant til at sy hul i strik, men når jeg gør, så forsøger jeg bedst muligt at “fange” hvordan mønstret er, fx. ret- eller vrangmasker, og kører nålen efter det og laver en række ad gangen. Masker der er sprunget “ned” i rækkerne kan hentes op med en hæklenål.
5-minute Crafts har mange gode videos, der viser hvordan.

I øvrigt

5-minute Crafts har også lavet nogle gode videos på hvordan man lapper tøj i stof, men også andre måder at gemme huller end at lappe. Fx. ved at brodere en blomst over. Det er i øvrigt en glimrende måde at gemme pletter, som ikke kan fjernes.

Jeg vil rigtig gerne høre dine kommentarer og erfaringer.

Er du interesseret i at få mere inspiration og idéer, til hvordan du kan leve billigere og mere bæredygtigt, så tilmeld dig mit nyhedsbrev.

vejledning til genert julenisse af strømpebuks

Julepynt, del2

Min blog handler om at bruge de ting du allerede har i hjemmet, igen og igen, til alskens nye ting i hjemmet. Det er fordi…
Read More
lav dit eget julepynt af garnrester

Julepynt, del1

Jeg griber alle chancer at være kreativ og julen byder på rigtigt mange opskrifter. Kan det så også gøres for meget lidt penge eller ingen…
Read More
opskrift havregrødsklatter

Havregrødsklatter

De smager lidt som pandekager og hele familien elsker dem. Ja, det kan godt være at denne spise er en selvfølge for alle danskere, men…
Read More

StilK, del4

DEL4 Næste model og vejledning i StilK (Skjorte til Kjole) kollektionen, er en fast størrelse, men kan laves i forskellige kombinationer og mønstre. Den kræver…
Read More

6 kommentarer til “Min lille lappe-huller-i-tøj-guide”

 1. Hej
  Tak for, at du har lavet siden bloggen her.
  Jeg skal hjælpe min far, med et hul i sine bukser.
  Det kan jeg få lukket, ved hjælp fra dig. Tak for det.
  Vh Ida

  1. Hvor dejligt at høre! Det gør mig rigtig glad. Skriv endelig en besked, hvis du har brug for mere hjælp. Pøj pøj!
   Venlig hilsen, Jessica

 2. Tak. Jeg skal til at forsøge mig med lap på cowboybukser. Der er nok også en fremgangsmåde hvis jeg tænker patchwork look .Først lige mestre éen dog
  🙂

  1. Hvor dejligt! Ja, der er mange måder at komme til målet, afhængig af hvordan du ønsker at de skal se ud. Jeg laver mest lap på indersiden af buksen og så usynligt som nu kan lade sig gøre. Men det er også fedt med en lap på indersiden, som ses igennem hullet på retsiden eller at sætte en lap på retsiden.
   Hvis du har lyst vil jeg meget gerne se resultatet. Du kan sende et billede på kontakt@sysl.dk eller tagge mig på instagram sysl.dk, hvis du er på Instagram.
   Skriv endelig igen, hvis du har brug for hjælp.
   Pøj pøj!

 3. Har købt nogle bukser med huller i, men nu er hullerne blevet større og snoren i hullerne knækker, har I et godt råd til mine bukser bliver pæne igen med små huller i..

  1. Hej Majbrit!
   Dejligt at høre fra dig. Jeg kan ikke helt se det for mig. Har du mulighed for at sende mig et billede på kontakt@sysl.dk? Så kan jeg vejlede dig.
   Hvis du er i nærheden af Fredensborg, er du velkommen at komme ned fredage kl. 13-17 i butik No16, så kan jeg kigge på det og hjælpe dig der.
   Venlig hilsen, Jessica

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen