Min lille lappe-huller-i-tøj-guide

Hjem » Min lille lappe-huller-i-tøj-guide
Senest redigeret 15. april 2022

Lappe huller i tøj (klik på dit problem)

REKLAME

Jeg hader huller i tøj og vil straks sætte mig ned og få dem fjernet. 
Det bedste/nemmeste hul, er når sømmen går op og det “bare” er at sætte i symaskinen og sy. Det går hurtigt…og alligevel når det hullede tøj at samle sig i bunker.

Men når det er sagt, er det at lappe huller i sit eget tøj, en billig og hurtig måde at bevare det tøj man allerede har og forhåbentlig er glad for. Hvis du ikke ejer en symaskine eller ikke kan betjene en, så fortvivl ej, du kan klare dig rigtig langt med nål og tråd. Mange gange er det at sy i hånden det bedste og eneste alternativ ved reparationer af tøj.

Håber at du kan bruge min lille lappe-huller-i-tøj-guide til noget og at mine billeder er til at se hvad jeg mener. Skriv gerne til mig om du har nogle spørgsmål. Pøj pøj!

 

Venlig hilsen, 
Jessica

Hul ude på stoffet

Det kan være udfordrende at sy huller i tøj, der er kommet ude på stoffet, afhængigt af hvor hullet sidder, hvor stort det er og i hvilket slags stof.

Ladder stitch (usynlig søm)

Generelt bruger jeg nu kun `ladder stitch´, da det kan samle hullet i stort set usynligt. Et sting jeg brugte som kirurg og tænkte, at det må jeg prøve på stof. Men det fandtes allerede, bl.a. når man syr strikketøj sammen (´mattress stitch´).

Indenfor kirurgi kaldes det ´intradermal´ eller ´subcuticular suture´, fordi den kan bruges lige under det øverste hudlag. Og denne sutur samler huden så flot og bruges bl.a. indenfor plastikkirurgi og især på børn.

vejledning i at reparere tøj, mattress stitch
Ladder stitch (de stiplede linier svarer til ét sting på vrangsiden af stoffet).

Det er vigtigt at i det niveau du kommer op med nålen, skal du ned på den anden side af hullet i samme niveau (se billedet). Når du trækker i tråden, efter at du har syet et stykke, trækker siderne på hullet sig sammen, der hvor de tidligere hørt sammen og ikke forskudt af hinanden. Jeg bruger altid dobbelt sytråd

Ulempen på stof (ikke i hud) er at det på vrangen kan blive en lille forhøjning, som kan genere. Så det er godt hvis hullet er nogenlunde ensartet, lige, så man kan sy tæt på kanterne, og da dannes kun en mindre forhøjning.
Det er især godt hvis man kan bruge samme “rille” i stoffet langs hele hullet, så bliver det endda mere usynligt.
Teknikken virker super på strømpebukser. Men hvis det ikke lykkes og du tænker at strømperne må smides ud, så kan de bruges til andre ting, fx. julepynt – genert julenisse.

vejledning i at reparere tøj
Hul i min jakkelomme.
vejledning i at reparere tøj, mattress stitch
Ladder stitch.

Se hvor usynlig sømmen bliver.

Man kan også bruge kastesting. Samlingen er sværere at få usynliggjort og forhøjningen kommer på den side du syr på/kigger på. For mig er det som regel retsiden, så jeg kan se hvor jeg syr og hvordan samlingen bliver.

Vlieseline

Vlieseline, som er et strygestof med klæb på den ene side, kan også bruges til huller i tøj. Det stryges på på vrangsiden. Men det bliver efterhånden trukket i stykker, hvis det bruges på elastisk stof. Det tåler heller ikke alt for mange gange vask. Dvs. det kan godt bruges, men holder ikke særlig lang tid. Der er dog kommet en version der hedder stretch vlieseline, men har aldrig selv brugt dette.
Vlieseline er især godt til at lappe huller i fast stof, for at holde sammen på hullet, mens man syr det sammen.

Visible mending

Mit sidste forslag til huller ude på stoffet er visible mending. Lige nu er det meget populært at bruge visible mending, dvs. at du syr noget dekorativt over huller i fx. tøj. ⁣

Jeg har dog endnu ikke lavet en kundereparation med visible mending.⁣
Til gengæld har jeg brugt det herhjemme til at dække over pletter på mine børns tøj.⁣

Du kan finde mine opskrifter gratis her – visible mending opskrifter

Visible mending
Visible mending

Min ældste datter på 6 år, ønskede sig bl.a. en sommerfugl, som sad på en blomst, så det var bare at gå igang. ⁣De lange sting er nok desværre ikke så praktiske, men sådan er det.
Du kan følge min trin-for-trin proces her:

1.
Skitserer på papir
2.
Grovskitse færdig
3.
Broderiramme over uønsket plet
4.
Prøver for første gang Pryms trick marker, hvor farven forsvinder af sig selv
5.
Tegner op på stoffet
6.
Broderer
7.
Det færdige resultat
Previous slide
Next slide

Hvis broderiet skal dække et større hul, er det en god idé at stabilisere hullet med et stykke stof på vrangsiden og sætte stykket fast med fx. risting – – – – – (se under `hul på ærmer og ben´).⁣

Forslag til inspiration:⁣

 • Dmc.com – masser af gratis mønstre på al slags broderi⁣
 • YouTube – jeg har søgt `embroider flowers´
 • Broderibøger på fx. biblioteket⁣
 • Søg `visible mending´ på Google 

Hul på ærmer og ben

Hvis der kommer huller på ærmer eller ben, afhængigt af hvor selvfølgelig, kan:

 • ærmer/ben fjernes helt eller delvist. Langærmet kan blive til kortærmet eller uden ærme/top og lange ben kan blive til shorts.
 • sys (se under ´hul ude på stoffet´)
 • påsættes en lap/applikation (se under ´hul på knæ´)

Jeansstof kan bare klippes af og efterlades med en rå kant, der frynser.

Hul under ærmet

Klippe ærmer/ben delvist af:

 1. Lav et ombuk mod vrangen på et par cm.
 2. Pres med strygejern.
 3. Sy fx. med tvillingnål på symaskinen, for at holde ombukket på plads.

På et fast stykke stof, kan man sy i hånden, med risting eller stikkesting. Da kan man formentlig også bruge strygebånd eller tekstillim. Jeg har ikke selv prøvet dette alternativ, men i teorien burde det virke. I elastisk stof kan man bruge det krydsede sting jeg har brugt på ´hul på knæ´.

vejledning i at reparere tøj
vejledning i at reparere tøj
vejledning i at reparere tøj, risting
Risting (de stiplede linier er ét sting, men på bagsiden).

Klippe ærmer helt af:

Hvis du bliver nødt til at klippe ærmerne helt af, så du får en top, plejer jeg at bruge ærmestoffet til at lave et kantbånd og sy på. Hvis du ikke ved hvordan, er det nok nemmest at finde en video på YouTube, der kan guide dig.
Man kan også klippe ærmerne helt af og sætte nye ærmer på af et andet stof, man har liggende.

vejledning i at reparere tøj
Langærmet H&M børnetrøje med huller på ærmerne, blev til en undertrøje.
vejledning i at reparere tøj
Den afklippede kant har fået et kantbånd.

Hul på knæ

Børnene er rigtigt gode til at få huller på knæene og her er flere alternativer:

 • Man kan påsætte en færdig applikation/købt patch eller lave en selv. De kan sys, limes eller stryges på. Tekstillim skulle eftersigende også kunne holde efter vask. De strygbare patches ved jeg slet ikke hvor godt de holder.
 • Afhængig af størrelsen, kan det være at hullet kan sys (se videre under ´hul ude på stoffet´)
 • På jeans behøver man slet ikke gøre noget
 • Bukserne kan klippes af til shorts (se under ´hul på ærmer og ben´)

Bukseben på børnetøj er som regel for trange for at få ind i symaskinen og må sys i hånden ellers må de åbnes op i sidesømmen.
Mange bukser er idag også stretchy og at sy med ligesting kan gøre at det ikke holder, dvs. spildt arbejde. Når jeg skulle lappe min datters bukser med stretch i, fandt jeg kun en slags håndsøm på nettet, som kunne stretches (se billede).

vejledning i at reparere tøj, strækbart håndsyet sting
Krydset, elastisk sting. Den stiplede linie er ét sting på bagsiden.

Først satte jeg et stykke elastisk stof på bagsiden og gjorde som under ´hul på jeans, fx. i skridtet´ for at samle hullet. Bagefter klippede jeg et hjerte ud i et stykke elastisk stof og syede med ovenstående elastiske sting, for at gemme reparationen.

vejledning i at reparere tøj
vejledning i at reparere tøj

Hul på jeans, fx. i skridtet

Omend det lige nu er meget moderne med hul i jeans, så er skridtet måske ikke det fedeste sted at beholde hullerne.

 • Klip en jeanslap fra et par gamle aflagte/hullede jeans (i nogenlunde samme farve for det mest usynlige resultat). Den skal være noget større end selve hullet. Elastisk stof i buksen skal helst have en elastisk lap.
 • Rens kanterne for tråde med en saks
 • Læg lappen på vrangsiden af hullet og match gerne trådretningen på lap og buks
 • Brug knappenål for at hæfte lappen fast og prøv at få trukket hullet så meget sammen du kan
 • Sæt i symaskinen og sy med ligesting frem og tilbage over hullet, fra retsiden. Begynd lidt før hullet og stop lidt efter. Ved elastisk stof kan sicksack sting bruges istedet.
vejledning i at reparere jeans
vejledning i at reparere jeans
vejledning i at reparere jeans
vejledning i at reparere jeans
vejledning i at reparere jeans
vejledning i at reparere jeans

Hul i strik

Læs mere på min side Reparere strik.

Og er dit hullede tøj nået så langt at du må opgive og sige at det ikke kan repareres mere, så kan det stadig bruges til andre ting i hjemmet. Jeg bruger noget af vores tøj til at lave nyt tøj til børnene, som reservedele til andet hullet tøj, men det kan fx. også bruges som klud til at vaske vinduer med. Og der er mange flere eksempler, som vi kommer til at se mere af i min blog fremover.

Du kan se mere på #repareremedsyslredesign. Skriv endelig hvis du har brug for hjælp og jeg vil rigtig gerne høre dine kommentarer og erfaringer. 

Er du interesseret i at få mere inspiration og idéer, til hvordan du kan leve billigere og mere bæredygtigt, så tilmeld dig mit nyhedsbrev.

Venlig hilsen,
Jessica

REKLAME

22 kommentarer til “Min lille lappe-huller-i-tøj-guide”

 1. Hej
  Tak for, at du har lavet siden bloggen her.
  Jeg skal hjælpe min far, med et hul i sine bukser.
  Det kan jeg få lukket, ved hjælp fra dig. Tak for det.
  Vh Ida

  1. Hvor dejligt at høre! Det gør mig rigtig glad. Skriv endelig en besked, hvis du har brug for mere hjælp. Pøj pøj!
   Venlig hilsen, Jessica

    1. Tak!
     Fedt at du ville skrive en kommentar. Altid dejligt at høre fra dem, der har været inde på hjemmesiden og høre hvad de synes om indholdet og om de kan bruge det.
     God weekend!

     Venlig hilsen,
     Jessica

 2. Tak. Jeg skal til at forsøge mig med lap på cowboybukser. Der er nok også en fremgangsmåde hvis jeg tænker patchwork look .Først lige mestre éen dog
  🙂

  1. Hvor dejligt! Ja, der er mange måder at komme til målet, afhængig af hvordan du ønsker at de skal se ud. Jeg laver mest lap på indersiden af buksen og så usynligt som nu kan lade sig gøre. Men det er også fedt med en lap på indersiden, som ses igennem hullet på retsiden eller at sætte en lap på retsiden.
   Hvis du har lyst vil jeg meget gerne se resultatet. Du kan sende et billede på kontakt@sysl.dk eller tagge mig på instagram sysl.dk, hvis du er på Instagram.
   Skriv endelig igen, hvis du har brug for hjælp.
   Pøj pøj!

 3. Har købt nogle bukser med huller i, men nu er hullerne blevet større og snoren i hullerne knækker, har I et godt råd til mine bukser bliver pæne igen med små huller i..

  1. Hej Majbrit!
   Dejligt at høre fra dig. Jeg kan ikke helt se det for mig. Har du mulighed for at sende mig et billede på kontakt@sysl.dk? Så kan jeg vejlede dig.
   Hvis du er i nærheden af Fredensborg, er du velkommen at komme ned fredage kl. 13-17 i butik No16, så kan jeg kigge på det og hjælpe dig der.
   Venlig hilsen, Jessica

 4. Jeg har store og små huller i mine hættetrøje på ærmerne der er runde hvordan ser dem sammen Kan man bruge en symaskine eller hvad kan man gøre som ikke rigtig kan se det blivet sygt

  1. Hej!
   Har du mulighed for at sende et billede af hullerne på min mail, kontakt@sysl.dk, så kan jeg bedre vejlede dig i hvordan du kommer videre?
   Venlig hilsen,
   Jessica

 5. Hej, jeg har en gammel yndlings striktrøje, som er dejlig varm i haven, den er nu slidt næsten tynd på albuerne. Har købt noget garn, der matcher lidt, men ikke helt. Har du en smart ide til hvordan de lapper, jeg har tænkt mig at strikke, kunne være ( så det ser lidt smart ud 🙈😂
  Mvh. Hannah

  1. Hej Hannah!

   Hvor spændende!

   Mine forslag er:
   – hvis der ikke er slidt hul, men garnet stadig er der, kan man bruge duplicate stitch (tror det hedder maskesting på dansk). Dvs. at du forstærker de eksisterende strikmasker med det nye garn ved at sy maskerne. Der kunne man også lave et mønster i hvis man vil have det mere synligt og sjovt.
   – strikke en lap og sy fast. Her kan man også lave et mønster på lappen ved at strikke et mønster eller ved at sy med duplicate stitch ovenpå lappen efterfølgende.
   – lave visible mending ved at brodere noget over.
   – i princippet kan man jo også stoppe området, som på sokker, hvor man væver garnet først den ene vej og herefter 90 grader på de tråde.

   Afhængig af hvordan det ser ud, havde jeg nok valgt at bare forstærke det med duplicate stitch. Tænker også at det er hurtigst. Prøver at sende dig et par links via mail, som jeg har brugt på sokker, men som kan bruges på alt strikketøj.

   Håber du kan bruge det og send gerne et billede, når du er færdig på kontakt@sysl.dk (jeg publicerer det ikke). Altid sjovt at se det færdige resultat. Skriv endelig igen, hvis du har flere spørgsmål.

   Venlig hilsen,
   Jessica

 6. Hej Jessica.
  Kender du udtrykket “stoffet spryder” det er når der går et lille
  bitte hul og hvis man strækker det, så bliver hullet større???
  Jeg er Fynbo og de griner af mig her i Jylland, for det har de
  aldrig hørt, de siger, det er noget jeg selv har opfundet og det er
  det under ingen omstændigheder.
  Hilsen
  Annie

  1. Hej Annie!
   Desværre ikke, men jeg er jo også svensker. 🙂 Min jyske kæreste kendte det heller ikke.
   Men når du forklarer udtrykket, giver det meget god mening. Et sprødt stof, som går i stykker, når man strækker det, kan da sagtens hedde spryde som udsagnsord.

   God weekend!

   Venlig hilsen,
   Jessica

 7. Hej igen og tak for svar.
  Jeg har nu fået oplyst fra en veninde fra FYN, at det er et gammelt
  ord, hun bruger også denne betegnelse, det er måske FYNSK.
  En dejlig blok du har, her kan jeg hente gode ideer.
  Hilsen
  Annie

  1. Hvor dejligt!
   Det er jeg virkelig glad for at høre, Annie. Det gør mig meget glad.
   Skriv endelig igen hvis du har spørgsmål eller om du vil give mig fif. Nu har jeg i hvert fald lært et nyt udtryk.

   Venlig hilsen,
   Jessica

 8. hej
  god blok.
  Men jeg mangler svar på hvordan jeg reparere kraven på min mands skjorte (jagtskjorte)
  der er slidt hul i stoffet lige i nakken hvor den knækker/bøjer.

  1. Hej, Mariane!

   Det kommer lidt an på hvordan hullet ser ud, hvor det sidder på kraven og hvilken slags stof skjorten er lavet af.

   1. Hvis du har mere en ren flænge langs kravekanten, kan du stadig bruge ladder stitch. Jeg ville lægge en stykke vlieseline under, sy uden at sy i vlieselinestykket og herefter stryge det fast for bedre stabilitet.

   2. Hvis det er meget slidt i området, kan du enten bruge visible mending eller stopning, som ved strømper. Ved stopning ville jeg også lægge et stykke vlieseline under uden at sy i det. Køre risting op og ned, som ved stopning, og herefter stryge vlieseline stykket fast for bedre stabilitet.

   3. Et tredje alternativ er at bruge et stykke stof, stryge vliesofix på (dobbeltklæbet vlieseline), lægge det under hullet og stryge fast. Herefter sikre stykket med et par risting rundt.

   Du er velkommen til at sende et billede af kraven på min mail, kontakt@sysl.dk, så kan jeg forhåbentlig give dig en bedre rådgivning. Mine råd er helt gratis, ligesom min blog. Elsker når andre også gerne vil reparere sit tøj.

   Pøj pøj og god weekend!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

 9. Kommentar til slidt krave. I min barndom kan jeg huske, at ældre kvinder, klarede dette problem ved at vende krav, så var den som ny. ( Altså pille stingene op, hvor kraven er påsyet, og så vende den) og sy på igen)

  1. Hej Ellen!

   Det var en god idé, og nok endda hurtigere og nemmere end at lappe.
   Tak fordi du skriver. Du må endelig komme med flere tip.

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

  1. SySL redesign, Jessica

   Hej, Anita

   Hvor er du sød! Mange tak. Det gør mig så glad at du kan bruge den.

   Glædelig jul!

   Venlig hilsen,
   Jessica
   SySL redesign

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top