Sidst redigeret d. 12. september 2024.
Her kan du danne dig et overblik over de forskellige sømme du kan reparere dit tøj med.
Det vil hjælpe dig med at finde ud af hvilken søm du kan bruge afhængigt af:
- hvor på tøjet reparationen sidder
- hvor stor reparationen er
- hvilket materiale dit tøj er lavet af
- dit erfaringsniveau
Til hver søm er der en lille beskrivelse med billede, video og evt. et link til mere info.
Sømmene bliver nævnt i den rækkefølge, jeg synes de er mest brugbare at kunne.
Biblioteket udvides løbende.
Håber meget du kan bruge det.
Venlig hilsen,
Jessica
SySL redesign
PS. Hvis du skulle blive helt bidt af denne verden af sting, har jeg en bog i min webshop du kan dykke ned i. Den hedder netop Vild med sting.
SØMBIBLIOTEK (klik på ønsket søm)
Ladder stitch
Ladder stitch eller stigesøm eller madrassting eller subcuticular eller intradermal stitch*. Kært barn har mange navne i dette tilfælde.
Jeg plejer altid at sige til mine kurser – at hvis du kun skal lære én søm, så er det denne. Hvorfor, siger du? Den kan bruges både i sømme og til huller ude på tøjet. Den kan bruges til store og små reparationer. Den kan bruges i faste og elastiske materialer. Den kan bruges ved trange steder, fordi det er håndsyning. Du kan bruge en kontrast farve tråd, hvis du ikke har en matchende tråd hjemme, fordi sømmen bliver nærmest usynlig.
Det eneste sted jeg ikke anbefaler den til, er på tæerne på strømpebukser, da den på vrangsiden danner en lille forhøjning, som for nogle kan irritere, når den ligger ved tæerne.
——————————————————–
*
Ladder stitch, stigesøm – syning
Madrassting – strik
Subcuticular/intradermal stitch – kirurgi
Prøv lige at kigge på dette billede. Kan du finde reparationen lavet med ladder stitch?
Det kan du nemlig ikke og det er fordi denne søm bliver så usynlig.
Det er vigtigt at “trinnene” på stigen går lige over, ellers trækker du stoffet skævt og der dannes ujævnheder, hvilket gør at reparationen kan ses.
Du har brug for almindelig sytråd og en synål. Jeg bruger altid dobbelt sytråd, men det gør jeg til næsten alle reparationer.
Her ser du et par strømpebukser, som bliver repareret med ladder stitch og med kontrastfarvet tråd, så du bedre kan se hvad jeg laver samt se hvor usynlig sømmen bliver. Til sidst sys den med matchende tråd og du kan se det usynlige resultat.
Her ser du et eksempel hvor sømmen i min jakkelomme er gået i stykker, dvs. det er et trangt sted og i en søm, hvor jeg ikke kan komme til sømrummet, fordi der er foer i jakken. Men det behøver jeg heller ikke kunne, fordi ladder stitch sys nemlig fra retsiden.
Hvis du er interesseret i at lære mere om ladder stitch, har jeg et kursus netop med ladder stitch. Der lærer du at reparere så mange ting som muligt du støder på i hverdagen, med så få teknikker som muligt – reparationsworkshop basis.
Sashiko - forsting
Sashiko (med kort i, som du næsten ikke kan høre) er en meget gammel japansk teknik, som er blevet meget moderne. Egentlig er sashiko bare flere lager forsting, som de sætter sammen til flotte mønstre. Det kan bruges til både dekoration og reparation. Vælger du at sy med kontrastfarver, kan vi kalde det visible mending, som egentlig bare er en betegnelse for énhver reparation vi vælger skal være synlig. Den klassiske sashiko blev syet med hvid tråd på indigofarvet stof. Det var der flere grunde til, både geografisk men også “styret oppefra”, og hvis du er interesseret, findes der flere gode bøger om emnet at låne på biblioteket.
Grunden til at jeg synes at du skal lære sashiko at reparere med, er at forsting er meget nemt for en nybegynder at lære, siden sømmen bare er op-ned-op-ned. Se videon i nedenstående.
Det er en lapteknik og tanken er at lave lappen i ét med det stof du skal reparere, ved at sy en masse forsting igennem begge lager. Du kan også brodere sashiko på en lap og derefter sætte lappen over det du vil reparere. Så fungerer forstingene mere som dekoration og lappen er det der reparerer hullet.
Der er nogle regler i sashiko omkring knuder, mønstre, hvordan man vender osv., men de er fuldstændigt ligegyldige hvis man bare er interesseret i at få repareret sit hul og ikke vil dykke dybt ned i sashiko.
Du kan faktisk bare selv tegne et mønster, hvad du lyster, og sy på linierne med forsting – det er supersjovt.
Der er dog en begrænsning med sashiko – du kan kun bruge det i fast stof.
Hvis du laver flere sømme forsting ovenpå hinanden, kan du godt bruge det på elastisk stof, men det elastiske stof bliver derefter ikke elastisk mere, området bliver stivt. Således er pointen med det elastiske stof tabt og det kan trækkes i stykker ved brug.
Sashiko er perfekt til fx. jeans (hvis jeansstoffet ikke er meget elastisk + skal repareres i et område hvor der er meget træk) eller skjorter.
Du har brug for bomuldsgarn, en lang spids nål (lang stoppenål) med et stort øje samt en pen. Hvis du ønsker en god begynderbog om sashiko, vil jeg anbefale denne.
Der findes særligt sashikogarn fra Japan at købe, men det er bare bomuldsgarn. Du kan bruge bomuldsgarn med forskellig tykkelse i samme broderi/reparation. Det giver en fed effekt. Jeg plejer at bruge den tykkelse som er ca. halv tykkelse af et hæklegarn med 8/4 tykkelse og jeg bruger og sælger DMC´s navnegarn no16. Du kan fx. også bruge coton perlé no. 5, 8 eller 12 (12 er tyndest), men de har en del shine og jeg er mest glad for det matte look. Du kan læse mere om sashikogarn her.
Når man syr sashiko plejer man at lægge flere sting på den lange nål, før man trykker nålen igennem stoffet (ofte med en håndbøl inde i håndfladen), men det behøver man ikke. Jeg laver klassiske forsting og tager kun et par sting på nålen ad gangen.
Som nybegynder er det nemmest at sy lige sømme istedet for buer. Det kan være en god idé at starte med at tegne et gitter. Med sashiko anbefaler jeg altid at tegne først og sy bagefter. Se videon om hvordan du kan bygge forstingene ovenpå hinanden.
Her repareres en bukselomme med sashiko, hvor du kan se hvordan du nemt kan opbygge et mønster
ved at sy forsting i forskellige retninger og lager.
Her ser du en kort video med hvordan min reparation med sashiko på et par jeans skrider frem.
I mit kursus om visible mending kan du lære mere om bl.a. sashiko.
Tungesting
Tungesting hedder blanket stitch på engelsk. Det engelske navn fortæller at sømmen tit bliver brugt på et tæppe. Den bliver brugt langs kanten på tæppet for at undgå trævling og for at opnå en pænt afsluttet kant.
Det er også ofte en søm børn lærer, når de skal sy fx. en filtbamse sammen i kanten.
Sømmen kan også bruges inde på stoffet, ikke kun langs en kant.
Tungesting forveksles ofte med knaphulssting, fordi de ligner hinanden meget. Knaphulssting, bliver ofte brugt på kanten af et knaphul, sjovt nok. Med tungesting (se billede) trækker man bare tråden igennem løkken, indenom kan man vel sige, og kører videre. Ved knaphulssting trækker du tråden den anden vej igennem løkken, udenom og tilbage, så tråden kommer rundt om sig selv og således låser stinget. Men ikke mere om knaphulssting nu.
Det er ligegyldigt fra hvilken side du syr tungesting. Det vigtigste er at du gør det samme hele vejen for at få det pæneste resultat.
Det vil sige at om du stikker nålen ned i stoffet fra retsiden og bagud og op tilbage igennem løkken, som tråden danner før du trækker til, eller om du stikker nålen igennem stoffet fra vrangsiden og op igennem løkken, giver det samme resultat. Det svarer bare til at du kigger på sømmen fra den ene eller anden side.
Tungesting kan bruges til mange ting og har lige som de fleste sømme mange navne, afhængigt af hvad de bliver brugt til.
Jeg bruger tungesting til følgende:
- reparere på tæerne på (tynde) strømper eller strømpebukser
- reparere under/på foden på strømper/sokker (helst før der går hul), hvor du gerne vil have en flad reparation (honeycomb stitch) – der kommer mere om dette på et senere tidspunkt
- reparere (eller dekorere) runde huller på især strik, men kan bruges generelt på alskens tøj, dog helst ikke i områder hvor der bliver strukket alt for meget i stoffet
- stoppe strømper med (Scotch darning)
- håndsy en lap fast langs kanten
Du kan også bruge tungesting til at brodere med. Du kan se et par eksempler jeg har fundet – tungesting med to tråde, anderledes kant, blomst, kant med perler.
Du kan variere tungesting på rigtig mange måder og skabe forskellig udtryk – du kan fx. sætte dem forskelligt tæt på hinanden (||| ||| |||) og du kan ændre højden på stingene (I|||I I||I).
I mit kursus om visible mending kan du lære mere om bl.a. tungesting.
Skriv endelig til mig på kontakt@sysl.dk eller i en kommentar i nedenstående, hvis du har nogle spørgsmål omkring tøjreparationer eller ønsker til indhold.
Der kommer løbende flere sømme i sømbiblioteket.
Fortsat god dag!